Elhunyt dr. Bogsch Ilma

dr. Bogsch IlmaMély fájdalommal tudatjuk, hogy 2014. április 27-én, türelemmel viselt súlyos betegség után elhunyt dr. Bogsch Ilma, a magyar és egyben az európai állatkertészet elismert szakembere.

Dr. Bogsch Ilma 1942. január 13-án született. Az egyetemi évek után 1964. szeptember 21-én első munkahelyeként választotta a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ahol annak legendás korszakában, Anghi Csaba és Pénzes Bethen tanítványaként kezdett el dolgozni. Végigjárta a ranglétrát, kezdetben tudományos munkatársként az Akvárium–Terrárium Osztályon végezte munkáját, illetve zoopedagógusként tevékenykedett. Később az Emlős Osztály helyettes vezetője, majd vezetője lett, 1994 után pedig gyűjteményi igazgatóvá nevezték ki. 2000-ben nyugdíjba vonult, ám tanácsadóként ezután is segítette a kertet. 2003 és 2007 között pedig főigazgatóként irányította az intézményt. Utóbb a Nyíregyházi Állatpark munkáját segítette, mint szaktanácsadó.

Tudományos területe kezdetben az akvarisztika volt, amely hamar kiegészült a zoopedagógiával és az emlősállatokkal kapcsolatos kérdésekkel. Számos szakcikke, ismeretterjesztő írása látott napvilágot. Doktori disszertációját, amelyben a szájköltő halak hőmérsékleti igényeivel foglalkozott 1987-ben védte meg.

Munkásságáért számos alkalommal részesült elismerésben. A rendszerváltás előtt kiváló népművelő kitüntető címet kapott, 2005-ben pedig a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

Nemcsak a hazai, hanem az európai állatkertek szakemberei is nagyra becsülték szakmai tudását, kedvelték különleges egyéniségét. Bátran fordulhattunk hozzá tanácsáért, és számíthattunk a hasznos segítségére. Nyugdíjas éveiben is tanította a jövő állatkerti nemzedékét, a Szegeden folyó állatgondozó képzés tanáraként tevékenykedett.

Emlékét kegyelettel megőrizzük!

J o o m l a T e m p l a t e - by J o om l a g e . c o m